Οι Λαμπέτηδες

Ποιοι ήταν οι Λαμπέτηδες που έδωσαν το όνομα στο χωριό;

Σε ένα άρθρο της Κύπριας ιστορικού Νάσας Παταπίου αναφέρεται:

«Όπως πληροφορούμαστε από την έκθεση του Βενετού καπιτάνου Αμμοχώστου Domenigo Trevisan, τουλάχιστον το 1560, στην περιοχή της Φοντάνα Αμορόζα υπήρχε έδρα ακτοφρουράς. Σ? αυτή την έδρα υπηρετούσε ως διοικητής ο Νικόλαος Λαμπέτης με σαράντα δύο ελαφρούς ιππείς. Ο Λαμπέτης ήταν υπεύθυνος μαζί με τους ιππείς του όχι μόνο στην περιοχή της Φοντάνα Αμορόζα, αλλά και στη γειτονική περιοχή της Πόλης της Χρυσοχούς. Η οικογένεια Λαμπέτη καταγόταν από την Πελοπόννησο και μέλη της είχαν λάβει μέρος στην υπεράσπιση της Κύπρου το 1570-1571. Από έναν αυτόπτη μάρτυρα αναφέρεται ότι ο διοικητής Ιωάννης Λαμπέτης είχε πέσει στην υπεράσπιση της Λευκωσίας[1]».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, στη Ζάκυνθο υπήρχε χωριό Λαμπέτη, το οποίο φτιάχτηκε από κάποιον Γιάννη Λαμπέτη, έναν από τους Στρατιώτες που ζήτησαν να εγκατασταθούν στη Ζάκυνθο μετά την κατάληψη της Ναυπάκτου από τους Τούρκους το 1499. Μάλιστα η οικογένεια Λαμπέτη γράφτηκε στη «Χρυσή Βίβλο» (librod?oro) το 1580[2].

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η οικογένεια Λαμπέτη ήταν αρκετά μεγάλη και αποτελούνταν μάλλον από επαγγελματίες στρατιώτες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους με ανταλλάγματα, ίσως χωράφια. Αν όμως ασχολούνταν με τη στρατιωτική τέχνη και η αμοιβή τους γινόταν σε γη, έπρεπε να έχουν μαζί τους και γεωργούς για να καλλιεργούν τα χωράφια. Έτσι, κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν στη Ζάκυνθο, κάποιοι στην Κύπρο, ίσως και αλλού.