Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου επισκέφθηκαν το Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα στα πλαίσια της καινοτόμου εκπαιδευτικής δράσης «Ανακυκλώνω με Ρομπότ στον Τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακές Αξίες» η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ?Μαθαίνουμε Παρέα? που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Logo Latsismathenoume pareaLLatsis

Τους μαθητές του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς Μαριάννα Μπουγά, Γεώργιο Μπαντούνα, Γεώργιο Γιαννικόπουλο, Μαρία Κολόκα, Ελένη Βαβίλη, Χρήστο Μαγκαφά και Ελένη Κονδυλίδου, την υπεύθυνη του προγράμματος Σοφία Κουζούλη και τον διευθυντή του σχολείου Αθανάσιο Κατσίμπελη υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του κέντρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος Βιολόγος Msc. Περιβαλλοντολόγος Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΔΕΠ Α.Ε.

Το Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2014, βρίσκεται στην παραλία Μονοδενδρίου Πατρών και στεγάζεται στο κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τους πολίτες που το επισκέπτονται σε θέματα κλιματικής αλλαγής, εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης βιοκαυσίμων, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα πληροφόρησης και παράλληλα να προωθήσει τη χρήση βιομάζας. Με τον όρο βιομάζα αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.

DSCF1667

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από τις 14 εκθεματικές ενότητες να πληροφορηθούν για προβλήματα, όπως  το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη ζωή μας και το φυσικό περιβάλλον, και την κατανάλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, παρακολούθησαν προβολή πληροφοριακών διαφανειών και βίντεο σχετικά με θέματα που αφορούν στη βιομάζα και την ενεργειακή της αξιοποίηση. Τέλος, είδαν διάφορες μορφές βιομάζας, όπως πέλετ, μπρινέτες , καυσόξυλα και ορυζοφλοιό, το εγκατεστημένο στον περιβάλλοντα χώρο φωτοβολταϊκό σύστημα και μια μονάδα παρασκευής βιοντίζελ απο τηγανέλαιο.
BIOMAZA

Κατά την επιστροφή τους στον Πύργο οι μαθητές επισκέφθηκαν την πρότυπη μονάδα γάλακτος "Φάρμα Ηλείας". Ενημερώθηκαν για τη υψηλή θρεπτική αξία που έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την επεξεργασία που υφίστανται, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και απόλαυσαν φρέσκο σοκολατούχο γάλα.

https://eproini.gr/index.php/2014-07-24-16-09-25/paideia-2014-16-09/item/53849-8o-dimotiko-sxoleio-pyrgou-episkepsi-sto-energeiako-kentro-pliroforisis-gia-ti-viomaza-kai-sti-farma-ileias

http://www.myilianews.gr/ileia-enimerosi-eidiseis-nea/24630-8ο-δημ-σχολείο-πύργου-επίσκεψη-στο-ενεργειακό-κέντρο-πληροφόρησης-για-τη-βιομάζα-και-στη-φάρμα-ηλείας.html