Εκκλησίες

Εκκλησίες

Στο βορειοδυτικό άκρο του χωριού, δίπλα στο δρόμο για το Παλιολάμπετο, είναι χτισμένος ο Ναός του Αγίου Νικολάου.

Είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και χτισμένος με πέτρα. Λέγεται ότι χτίστηκε σε κτήμα που δώρισε για το σκοπό αυτό ο ιερέας Γεωργακόπουλος Νικόλαος (παπα-Νικολάκης), από τους πρώτους πρόκριτους μετεπαναστατικά.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα μάρμαρα από το Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Παλιολάμπετο τοποθετήθηκαν μπροστά από το ιερό, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμο του Ναού του Αγίου Νικολάου του Πύργου[1].

Λέγεται ότι το ναό έχτιζαν Ηπειρώτες χτίστες (πετράδες) για αρκετούς μήνες και όταν έφτασαν περίπου στη μέση, έφυγαν νύχτα εγκαταλείποντας την εργασία τους, επειδή είχαν βρει θησαυρό στα ερείπια των Αγίων Θεοδώρων, απ? όπου κουβαλούσαν μάρμαρα και άλλα υλικά. Αφού πήραν το θησαυρό εξαφανίστηκαν. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από χτίστες από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας, με υλικά που κουβαλούσαν από τον Κορακόβραχο, περιοχή δυτικά του Λαμπετίου, με τα βασταγούρια (γαϊδούρια)[2].

Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Λαμπέτι

Πότε χτίστηκε ο ναός δε γνωρίζουμε, αλλά από κάποια στοιχεία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτό έγινε τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση.

Σε κάποιες εικόνες του τέμπλου αναγράφονται οι χρονολογίες 1833 και 1837.

Εικόνα 5:Τμήμα της εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το τέμπλο του Αγ. Νικολάου, στο οποίο αναγράφεται: "δια δαπάνης Νικολάου Σιβοπούλου, 1833 - Αύγουστος - 19

Οι δυο καμπάνες στο καμπαναριό έχουν κατασκευαστεί το 1830 και το 1832, ενώ η Τρίτη είναι μεταγενέστερη.

Εικόνα 2: Οι 3 καμπάνες στο καμπαναριό του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Έχει διασωθεί το παλιό αντιμήνσιο[3] της εκκλησίας, το οποίο αναγράφει ότι χαλκογραφήθηκε στο Λιβόρνο (πόλη της Ιταλίας) το 1837.

Το παλιό αντιμήνσιο του Αγίου Νικολάου

Στην τελευταία μεγάλη επισκευή του ναού αποκαλύφθηκε ένα μυστικό της δόμησης του ναού. Οι κολόνες και τα θεμέλια του ναού στη βάση τους, στα θεμέλια, είχαν εκτός από τα άλλα δομικά υλικά και ξύλα. Αυτό εξηγήθηκε από τους ειδικούς ότι έγινε για να εξασφαλιστεί η στήριξη του οικοδομήματος, επειδή ο τόπος έχει πολλή υγρασία.

Δίπλα στον Κορακόβραχο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας[4].

Το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γεωργίου Λαμπετίου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Πύργου, σε πανοραμική θέση με θέα το Ιόνιο Πέλαγος.
Παλαιότερα ήταν ένα μικρό εξωκκλήσι το οποίο μετέτρεψε σε Γυναικείο Ησυχαστήριο ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ το 1970[5]. Οι Λαμπεταίοι το ονομάζουν Αγιωργάκη.

 Ο Αγιωργάκης

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής βρίσκεται όρια με το χωριό Λάνθι.

Στέκεται επιβλητική και εντυπωσιάζει με τον όγκο της σαν να είναι κρεμασμένη στο βράχο. Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη.

Η μονή εορτάζει κατά την 23η Αυγούστου. Χιλιάδες προσκυνητές την παραμονή κατά τον Εσπερινό και κατά την ημέρα της εορτής, συρρέουν για να προσκυνήσουν την Θεομήτορα. Η μονή δέχεται χιλιάδες προσκυνητές και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Από τον εξώστη της εκκλησίας ο επισκέπτης θα δει όλη την ομορφιά της γης της Ηλείας μέχρι το δάσος της Φολόης και την μεγαλοπρέπεια του Ερυμάνθου[6].

Ι. Μονή Παναγίας Κρεμαστής

 Η Ι. Μονή Παναγίας Κρεμαστής. Φωτογρ. από http://www.imilias.gr

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στην Εθνική Οδό, χτίστηκε με δωρεά των Ανδρέα - Αδαμαντίας Βενιζέλου και των αδερφών Χριστόπουλου, ομογενών στην Αμερική, σε οικόπεδο το οποίο ήταν κι αυτό δωρεά του Χρήστου Βενιζέλου[7].

 Ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. Φωτ. από http://labetifolkmuseum.blogspot.gr

Κοντά στο χωριό υπάρχει, επίσης, το ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα.


[1] Πληροφορία που αφηγείται ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λαμπετίου, Πατέρας Διονύσιος Μιχαλόπουλος.

[2] Από αδημοσίευτη εργασία της δασκάλας Μαριάννας Μπουγά.

[3] Το Ιερό Αντιμήνσιο αντικαθιστά την Αγία Τράπεζα και χωρίς αυτό Θεία Λειτουργία δεν τελείται. http://agiameteora.net/index.php/gerontes-tis-epoxis-mas/3925-to-ero-ntiminsio.html

[4] Από τους κατοίκους ονομάζεται Παλιαγιώργης.

[5] http://wikimapia.org

[6] http://www.imilias.gr/monastiria/gynaikeies-mones/121-moni-panagia-kremasti.html

[7] http://labetifolkmuseum.blogspot.gr/2014/04/blog-post_5.html